Rotary biedt minima geheel onbezorgde vakantie
Publicatiedatum:
6/12/2021

NIJVERDAL/MARKELO - Een geheel verzorgde logeerpartij aanbieden aan gezinnen, die geen geld hebben om op vakantie te gaan. Dat is het nieuwe project, waar de bijna veertig leden van de Rotary-afdeling Hellendoorn-Nijverdal en omstreken de komende jaren samen de schouders onder gaan zetten.

Door: Han Haveman, Dagblad Tubantia

Maatschappelijke betrokkenheid staat hoog in het vaandel van de Hellendoornse rotarians, die al vele jaren de ene na de andere opzienbarende activiteit organiseren om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor (lokale) goede doelen. En het liefst op een manier, die de onderlinge band (fellowship) tussen de leden verder versterkt. Recente voorbeelden hiervan zijn het Oranjebal, Holterberg Classic, Golden Rockets en de Santa Run.

Nieuw project

Minder bekend is dat de Rotary-leden twee keer per jaar samen met Natuurmonumenten boompjes rooien op de Sprengenberg bij Haarle om te voorkomen dat de heide dichtgroeit of dat ze voor vervoer en begeleiding zorgen om de gebruikers van ontmoetingscentrum De Cirkel in Nijverdal een onvergetelijk dagje uit te bezorgen. Bij die min of meer ‘vaste activiteiten’ komt nu het omvangrijk vakantiehuisje-project, dat volgens woordvoerster Yvon Wille-Ruijter de nodige inzet, energie en uithoudingsvermogen gaat vergen van de rotarians.

Tekst gaat verder onder de foto
Dit vervallen huisje is inmiddels gesloopt om plaats te maken voor een nieuw vakantieverblijf voor minima-gezinnen. © Yvon Wille-Ruijter

Vakantiewoning Kattenberg

„Ons lid Werner Haafkes kwam met dit idee. Hij is mede-eigenaar van Landgoed Kattenbergse Hoeve in Markelo. Daar stond een totaal vervallen vakantieverblijf, dat niet meer werd verhuurd. Dat huisje is nu gesloopt en op die plek wordt binnenkort een moderne vakantiewoning neergezet, die wij de komende jaren zelf gaan beheren. Het heeft twee slaapkamers en is geschikt voor vier personen”, vertelt Wille-Ruijter.

Wij zouden graag zien dat dit vakantie­ver­blijf 365 dagen per jaar bezet is door mensen die zich anders geen vakantie kunnen permitte­ren
Yvon Wille-Ruijter, woordvoerster Rotaryclub

Ze vervolgt: „Wij willen die vakantiewoning beschikbaar gaan stellen aan mensen, die zich financieel gezien geen vakantie kunnen permitteren. Om daarvoor gebruikers te vinden werken we nauw samen met maatschappelijke organisaties als Humanitas en Stichting De Welle en de buurgemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en de Hof van Twente. Want dat verblijf moet 365 dagen per jaar bezet zijn met minima-gezinnen, die hier een onbezorgd weekend, mid-week of week kunnen beleven.”

Tuin aanleggen

De Hellendoornse rotarians nemen alle vaste kosten van het onderhoud en beheer van dit vakantieverblijf voor hun rekening, maar willen zelfs nog een stapje verder gaan. „We willen hier ook een tuin aanleggen en onderhouden, de mensen van huis ophalen en weer terugbrengen en zelfs het bedlinnen, de boodschappen en schoonmaak betalen”, zegt ze. Om dat doel te kunnen realiseren hebben de Rotary-leden afgesproken dat een flink deel van de opbrengst van toekomstige activiteiten naar dit project gaat.

Santa Run

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gaat de op 19 december geplande Santa Run in het centrum van Nijverdal niet door. Veel bedrijven hadden hiervoor al een bedrag of prijzen voor de verloting toegezegd. Met als hoofdprijs het maken van een interieurontwerp door Studio Nova uit Hellendoorn.

Wille-Ruijter noemt het ‘een geweldig gebaar’ dat bijna alle sponsoren bereid zijn die bijdragen beschikbaar te stellen voor het nieuwe project. Ook de verloting van de Santa Run kan hiervoor nog steeds geld in het laatje brengen. „De verloting gaat  door, want sponsoren trekken de toegezegde prijzen niet terug, terwijl hen dat nauwelijks extra naamsbekendheid oplevert. Fantastisch toch!”

Vanaf april

De rotarians brainstormen op dit moment hard over (nieuwe) activiteiten ten bate van het vakantiehuisje-project in Markelo. Yvon denkt dat het concept van het Oranjebal weer van stal wordt gehaald en vertelt dat volgend jaar een zeskamp voor bedrijven wordt gehouden in het eerdergenoemde vakantieoord. Ze verwacht dat de eerste gasten in april de sleutel krijgen van het verblijf. „De eerste elf boekingen zijn inmiddels al binnen.”

Het nieuwe vakantieverblijf op Landgoed Kattenbergse Hoeve in Markelo. © Yvon Wille-Ruijter

Link naar het originele bericht in Dagblad Tubantia.

Tips van bezoekers:
Linda Haafkes

De natuur rondom Landgoed Kattenbergse Hoeve is echt prachtig !